Koloradolar

Koloradolar

Ekvador'un Büyük Okyanus kıyılarında yaşayan Amerika Yerlileri. Ülkenin Kuzeybatı kesiminde ki tropik düzlüklerde varlığını sürdüren son yerli topluluktur. Komşuları Kayapa halkının diliyle benzerlikler gösteren,Çipça öbeğine bağlı bir dil konuşurlar.

Koloradolar balıkçılık ve bitki örtüsünü yakıp açtıkları tarlalarda tarım yaparak geçinirler.Başlıca geçimlilik ürünleri muzdur; Manyok,yam,kakao,biber,mısır,prinç gibi ürünler de yetiştirirler.Ayrıca avcılık yapar ve bazı evcil hayvanları yetiştirirler.

1990'lara gelindiğinde nufusları 1000 dolayında olan Koloradolar ,orman içinde seyrek biçimde dağılmış evlerde yaşarlar;her ailenin kendi evi vardır.Evler kazıklar üstünde sazdan bir örtü oluşturularak kurulur ve duvarları yoktur.

Geleneksel giysiler korunmuştur:Erkekler,bedene sarılarak kullanılan diz boyunda etek giyer ve omuzlarına pamuklu kumaştan kare biçiminde örtü örterler.

Kadınlar ise ayak bileklerine kadar uzanan pamuklu bir etek sarıp boyundan bağlanan bir şal örtünürler.

Koloradoların adı ,vucutlarına sürekli sürdükleri kırmızı boyadan gelir.Erkekler tüm vucutlarını,kadınlar ise yalnız yüzlerini kırmızıya boyar,saçlarına da miğfer takmış gibi görünecek biçimde kırmızı boya sürerler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder