Rakun İle Kerevit (Sioux Efsaneleri)

Rakun İle Kerevit

Kızılderililer “Benekli Yüz” dedikleri rakunun zeki ve kurnaz olduğunu söyler.

Bir akşam bir kerevit kendine ziyafet çekmek için bir şeyler arayarak nehrin kıyısında dolaşıyormuş. Aynı sırada yiyecek arayan bir rakun da oralardaymış. Kereviti görünce onu yakalamak için bir plan yapmış.

Kıyıya uzanmış ve ölü taklidi yapmaya .aşlamış. Bir süre sonra kerevit yanına gelmiş. “Hah” diye düşünmüş, “İşte bir ziyafet, ama acaba gerçekten ölmüş mü? Yanına gidip kıskaçlarımla çimdirirsem anlarım.”

Böyle diyerek yaklaşmış ve rakunun önce burnunu, sonra yumuşak patilerini kıskaçlarıyla sıkmış. Rakun hiç kımıldamamış. Ardından kaburgalarının üstünden sıkmış, gıdıklanan rakun gülmesini zor tutmuş. Sonunda kerevit rakunu bırakmış. “Gerçekten de ölüymüş” diye düşünmüş. Ve aceleyle kerevit köyüne dönüp gördüklerini şefe anlatmış.

Köydeki herkes ziyafete çağrılmış. Şef savaşçılardan ve genç erkeklerden yüzlerini boyamalarını ve dans için en güzel giysilerini giymelerini istemiş.

Böylece uzun bir alay halinde en önde ellerinde silahları savaşçılar, arkalarından bebekleri ve çocuklarıyla kadınlar rakunun yattığı yere doğru yürümeye başlamış. Rakunun çevresinde büyük bir halka yapıp dans etmeye ve şarkı söylemeye koyulmuşlar:

“Büyük bir ziyafet çekeceğiz

Yumuşak patili benekli yüzlü canavarla

Artık ölü!

Artık ölü!

Çok iyi vakit geçireceğiz;

Etiyle ziyafet çekeceğiz.”

Ama onlar dans ederken rakun birdenbire ayağa fırlamış.

“Yiyeceğini kim söyledi size? O bir benekli yüz, öyle mi? Yumuşak, güzel patileri var, öyle mi? Çirkin kabuklarınızı kıracağım. Sert kemiklerinizi parçalayacağım. Çirkin, sert ayaklarınızı çıtır çıtır ezeceğim.”

Ve kerevitlere saldırıp hiç düşünmeden hepsini öldürmeye başlamış. Savaşçı kerevit cesurca karşı koymuş, kadınlar feryat figan kaçışmış. Rakunla ziyafet çekememişler, aksine rakun onlarla ziyafet çekmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder