Wampum Kuşu ( Iroquois Efsaneleri )


 Wampum Kuşu

Evvel zaman içinde, bir grup Mohaxk savaşçısı, yıllardır savaş halinde oldukları Wampanoag Ulusu’ndan bir genç adamı yakalamıştı. Rehinelerin hayatı bağışlanmış ve her ne kadar kaçması ve ülkesi Wampanoag’a gitmesini engellemek için çok sıkı gözaltında tutulmuşsa da, Mohawk köyüne serbestçe gidip gelebiliyormuş.

Bir gün, bir genç Mohawk savaşçısı koşarak köye gelmiş; çok büyük bir telaş içindeymiş; çünkü ormanda garip bir kuş görmüş; bu kuşun bedeni tümüyle wampum boncuklarıyla kaplıymış. Hemen bir av grubu oluşturulup bu olağanüstü kuş yakalanmaya çalışılmış.

Tam avcının tarif ettiği gibi, kuş, erguvan kırmızısı ve beyaz renkte tüylerle kaplıymış. Şef, kuşu görünce, bu kuşu canlı veya cansız yakalayana kızını vereceğine söz vermiş.

O vakit, bütün savaşçılar oklarıyla kuşu vurmaya çalışmış. Oklar gökleri delik deşik ediyor ve bunlardan bir tenesi kuşa değdiği zaman, kuş bir wampum demeti içinde havalanıyormuş. Ancak düşen wampumların yerini yenileri dolduruyormuş. Sonunda, sonuçsuz olan birçok denemeden sonra, kuşu vurmaya çalışan en iyi savaşçılar cesaretlerini kaybetmeye başlamış ve teker teker mücadeleden çekilmiş.

İşte o zaman rakip ulustan olan genç Wampanoag, Şefe şansını deneyip deneyemeyeceğini sormuş. Mohawk savaşçıları buna karşı çıkıp, onu öldürmekle tehdit etmiş. Ancak Şef araya girmiş ve genç adamın denemesine izin vermiş. “Eğer savaşçılar deneyip başaramadılarsa, bu kuşu kesinlikle basit bir oğlan yakalayamaz” demiş Şef.

Sonunda savaşçılar kabul etmiş ve oğlan yayını alıp bir ok yerleştirmiş... Ani bir ok, kuşu kalbinden vurup yere düşürmüş. Wampum tüyleri Halkı zenginleştirecekmiş. Oğlan Şefin kızıyla evlenmiş ve bu evlilik her iki rakip Ulusu yakınlaştırmış.

Oğlan şöyle konuşmuş: “Wampum Barışı geri getirip sağlamlaştırsın ve kanın yerini alsın.”

(Wampumlar, dokumaları deniz kabuklarından oluşmuş küçük sürülerdir; quahoglar, Sürüler önemli olayları ve barış sözleşmelerini anan resimlerle kemerleri oluşturur.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder