Acolapissa Kabilesi

Acolapissa Kabilesi

Choctaw dilinde Acolapissa, "dinleyen ve görenler" anlamına geliyormuş. Günümüzde Louisiana'nın Mississippi ile olan sınırının doğu yakası olan Pearl Nehri'nin iki tarafında da bu kabile bulunurmuş. Pek büyük bir kabile değillermiş. Nüfusları 3000 - 4000'i geçmemiş. Sayıları 1699'da 1500'e kadar düşmüş. Zaman içinde bölgeye gelen İspanyollar önlerine çıkan kabilelerle savaşmaya başlamışlar.

İspanyolların amacı Mississippi'nin güney batısındaki Natchez'i geçmek ve buradaki verimli toprakları ele geçirmekmiş. Bu sırada Charleston'dan gelen ingilizler ise köle ticareti yapmak amacındaymış ve Acolapissa'ların karşılaştıkları ilk beyazlar ingilizler olmuş!

Bayougoula Şefi'nin Fransızların Kızılderilileri İngilizlerden korumak isteyen farklı bir beyaz kabilesi olduğunu açıklaması üzerine Acolapissa'lar Fransızlarla dost olmuşlar. Fransızlarla olan bu dostluk sonucunda salgın hastalıklarla tanışmışlar.

1739'da sayıları o kadar azalmış ki; Acolapissa, Bayougoula ve Houma kabilelerinin toplam nüfusu 500 kişiye kadar düşmüş. Yani 40 yıl içinde bu üç kabile nüfuslarının %90'ını kaybetmiş. Fransız baskılarından ötürü Acolapissa halkı Houmalarla birlikte şu anki Donaldonville, L.A bölgesine geçmiş ve bu süreç içerisinde bölünmüş bir kabile olarak Acolapissa'lar yok olmuşlar.

Birleştikleri Houmalar da onlarla hemen hemen aynı kadere sahip olmuşlar. 1785'te güneybatıya giderek La Fourche ve Terrebonne Parishes'e varmışlar. Amerikayla herhangi bir anlaşmaları olmadığı için yasal olarak hiçbir zaman tanınmamışlar.

1994'te Louisiana eyaleti tarafından tanınmışlar ama IBA (Bureau of Indian Affairs) tarafından 11.000 üyeden oluşan Birleşik Houma Devleti (Acolapissa, Bayougoula, Houma ) reddedilmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder