Algonkin Kabilesi

Algonkin Kabilesi

6000 kişiye yakın nüfusa sahip Algonkin'ler Ottawa Nehri Vadisi'ne yerleşmiş. Atalarının Doğu'dan gelerek Yüksek St. Lawrence Vadisi'ne göç ettiklerine inanırlarmış. Komşu kabileleri Ojibwe, Ottawa ve Potawatomilermiş. Jacques Carties ilk ziyaretini 1534'te St. Lawrence Vadisi'ne yapmış ve burada Iroguois dilini konuşan Algonkin'lere rastlamış.

Bu yerlilerin Huron ya da Iroguois olup olmadıkları 70 yıl sonra Fransızların bölgeye yerleşmelerinden önce belirsizmiş. Aslında Algonkin ve Iroguois'ler düşman kabilelermiş.

Aralarında 50 yıldır süren bir savaş varmış. Ancak Champlain'in, Iroguois yerlilerini yenen kabilenin Mohawklar olduğunu tesbitinden sonra bu iki kabile dost olmuş. İki kabilenin dostluklarını ve güç birliklerini öğrenen Fransızlar onlara karşı çok güçlü bir ordu hazırlamış.

Ancak 1630'da Mohawklara karşı savaşa bilmek için Algonkin ve Montagnis yerlileri Fransızlardan yardım istemiş. Algonkinler yardım alamamışlar ve Ottawa bölgesinden sürülmüşler. 1685'te Ottawa bölgesinin hakimiyeti Fransızlara geçmiş. Grand River of Algonkins adı bile Riviere des Qutauais olarak değiştirilmiş.

Algonkin savaşçıları 1812 - 1814 arasında devam eden savaşta ingilizlerin yanında savaşarak Amerikalıların yenilmesinde büyük rol oynamışlar. Sonraki dönemlerde ise rezervasyon bölgelerine gönderilmişler. Günümüzde sayıları 8.000 civarında olan Algonkinler Quebec ve Ontario bölgelerinde yaşıyormuş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder