Abenaki Kabilesi

Abenaki Kabilesi

Kuzey New England'ın bir yanından öbür yanına uzanan ve Kanada'nın güney deniz tarafında bulunan abenaki kabilesi, anavatanlarını "Ndakinna" (Bizim Toprağımız) olarak adlandırırmış.

Sebastian Cabot'un 1497'deki seyahatinden birkaç yıl sonra Avrupalı balıkçı filolar Grand Banks ve Maine kıyısına düzenli seyahatler yapmaya başlamış ve 1524 yıllarında da Giovanni da Verrazano bu bölgeyi keşfetmiş.

New England yerleşimi ve savaşlar, Abenakileri kuzeydeki Quebec'e geri çekilmeye zorlamış. ilk temastan önce Abenakilerin nüfusu (Pennacook ve Micmac dışında) bölgenin doğusu, batısı ve kıyı bölgeleri dahil yaklaşık 40.000 kadarmış. 1726'da Doğu Abenakilerin yenilgisi ve bir barış anlaşmasıyla sona eren Maine'deki savaşın ardından barış 17 sene korunmuş. Fakat sonraları Abenaki ve New England kolonicileri arasında birçok savaş yaşanmış.

Savaş ve hastalıklar sonucu sayıları 1.000 kişiye kadar düşmüş. Sonraki yıllarda artan nüfusun çoğunluğu Champlain Gölü'nün kuzeybatısında toplanmış. 1803'te Louisiana satıldıktan sonra yakınlarda bulunan Delaware ve Shawnee yerlileri ile birleşmişler.

Sonrasında bu topluluk önce Kansas'a sonra Oklahoma'ya ilerlemiş. 1971'de Vermont bir eyalet olmuş ama hükümet orda yaşayan Abenakilerin haklarıyla ilgilenmemiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder