Reis Tecumseh (Shawnee)


Reis Tecumseh (Shawnee)

Shawnee kabilesi Reisi Tecumseh ile merkezi otorite Beyaz Saray arasındaki savaşın başlangıcı 1808 yılına gidiyor.

Reis Tecumseh, aynı yıl, Tippecanoe Nehri kıyısında bir Kızılderili köyü kurdu. Amacı, Kızılderili kabileleri arasında birlik yaratmak ve üzerlerine doğru adım adım gelen ortak düşman ''beyaz adam''ı mağlup etmekti. Tecumseh, kurduğu köyü de geleceğin başkenti olarak düşünmüştü.

Rüyaları yıkıldı. Kızılderililer güçlendikçe Indiana'daki beyazlar giderek rahatsız olmaya başladı. 1811'de, Indiana Valisi William Henry Harrison, düzenli ordusuyla birlikte Kızılderililerin üzerine yürüdü. Tecumseh, adam toplamak için güneye gitmişti.

Tecumseh'in kardeşi Tenskwatawa, büyük bir mücadele sergiledi, ama Kızılderililerin neredeyse hepsi öldü. Reis Tecumseh, üç ay sonra Indiana'ya döndüğünde bütün rüyaları ve dünyası yıkılmıştı.

Zatürreeden öldü 1840 yılında katliamı gerçekleştiren Vali William Henry Harrison, ABD Başkanı seçildi. Bunun üzerine o sırada hasta olan Reis Tecumseh, ölümcül bir lanette bulundu.

Kızılderilileri kılıçtan geçiren Harrison, Beyaz Saray'da göreve başladıktan bir ay sonra hasta oldu. Harrison, 4 Nisan 1841 günü de zatürreeden öldü. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder