Lenape (Delaware) Kabilesi

Lenape (Delaware) Kabilesi

1600 tarihinde Delaware Nehri Vadisi'nde ve batıda Güney New York'taki Aşağı Hudson Vadisi batısında yaşamışlar. Beyazlar yüzünden birçok kez yer değiştirmek zorunda kalmışlar.

1900 yılına kadar New York'tan Oklahoma'ya kadar her bölgede yaşamışlar. 1600'lü yıllarda 20.000 kişilik nüfusa sahip olan kabile 1845 yılında 2.000 kişiye düşmüş. Delaware ismini ingiliz koloniciler takmış. Halbuki onlar kendilerine "doğru insan" anlamına gelen "Lenape" diyorlarmış.

Algonquin dilinin 3 ayrı lehçesini kullanırlarmış; Munsee, Unami ve Unalactigo. Rüya yorumlaması bu kabile için kutsal sayılır ve bu yeteneğe sahip olan insanlar büyük saygı görürmüş.

1524'de İtalyan denizcisi Giovanni da Verrazano, bu günkü New York'un olduğu kıyılara girdiğinde, Lenape yerlileriyle karşılaşmış. Verrazono'dan sonra 1609'da Henry Hudson, Delaware körfezini keşfettmiş ve buranın bir çıkmaz olduğunu anlamış ama bu arada Hudson Nehrine kadar ilerlemiş.

Delaware yerlileri Avrupalılar tarafından köle olarak kullanılmaya başlanmış. 1631'de köleliğe isyan eden Delawareler ayaklanma başlatmışlar. İspanyollarla aralarında çatışmalar çıkmış.

1895'te Cherokee'lere katılan kabile, yıllar sonra Oklahoma'da oy kullanma hakkına sahip olmuş. 1979'da BIA (Bureau of Indian Affairs _ Savaş departmanı tarafından kurulan yerlilerin topraklarına yasadışı olarak el konmasını engelleyen ve ilişkileri düzenleyen birim) Delaware kabilesini Cherokeeler’den ayırmış.

20 yıl süren savaşlardan sonra Delaware'ler Amerika’yla anlaşma yapan ilk kabile olarak Amerikan hükümeti tarafından tanınmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder