Kırmızı At

Kırmızı At 

Tasunke Luta - Lakota Sioux

Amerikan ordusu generallerinden Reno ve Custer'ın ordularına karşı savaşan Kırmızı At, bir Lakota şefi. Little Big Horn'da yaşanılanları 1881 yılında Cheyenne Nehri Rezervasyonu'nda yaşadığı dönemlerde anlatmış.

" ...Saldırının başladığı gün yanımda 4 yerli kadınla beraber kampa yakın bir yerde yabani ot topluyorduk. Aniden yanımdaki kadınlardan biri, bana kampın yakınlarında yükselen toz bulutunu gösterdi.

Askerlerin kampa hücum ettiğini anlayınca hemen kampa koştuk. Konseyde toplanıp konuşmaya çalıştık ama askerler o kadar hızlıydı ki hiçbir şey kararlaştıramadan atlarımıza binip savaşmaya başladık.

Kadınlar ve çocuklarda kaçmak için bir yol bulmaya çalışıyorlardı ve bir az uzakta bir çukur bulup saklandılar. Askerler tüm çadırları ateşe verdi. Askerlerin önünde dört ayağı da beyaz mavi giysili beyaz bir adam duruyordu. Daha önce birçok beyazla savaşmış sioux yerlileri bu adamın gördükleri en cesur asker olduğunu söylüyorlardı...

Kalabalık bir Sioux grubu askerleri şaşırtıp tuzağa düşürdü ancak geride kalan askerlerin kadınları esir aldığını duyunca dünyaları tersine döndü ve askerleri bırakıp kadınları ve çocukları kurtarmaya koştular.

Sioux yerlileri tepedeki askerlerin onlara saldıracağını düşünmüşlerdi ama öyle olmadı, biz de askerlerin silahsız olduklarını düşündük. Tepeye vardığımızda bu askerlerin diğerlerini kurtarmak için gelen askerler olduğunu anlayınca yön değiştirdik.

Birçok asker ölmüştü, hayatta kalanlarsa şaşkındılar ve bizi esir alın diye yalvarıyorlardı. Onları esir aldık. Ölen askerlerin silahlarını alarak savaşmaya devam ediyorduk.

Görgüğüm bu askerlerin benim halkımdan kaç kişiyi öldürmüş olduklarını hesaplamaya çalışıyordum... Saatlerce süren savaş sonunda bir taraftan gelen asker grubunu görünce geri çekildik çünkü savaşacak gücümüz kalmamıştı. Askerler 136 Sioux yerlisini öldürmüş ve 160'ını da yaralamıştı."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder