Joseph Brant

Joseph Brant

Mohawk yerli şefi olan Joseph Brant 1742’de Ohio River’da doğdu. Anglikan Kilisesinin hristiyan misyoneri olarak halkına sözcülük etti. Aynı zamanda Amerika’nın bağımsızlık savaşında İngiliz ordusunda Fransızlara karşı savaştı. Ona Kanada Grand River’de kızılderilileri bir araya toplayan rezervasyonu kurma görevi verildi. Thayendanegea yerli dilindeki adıdır. Şeflik babasından miras kaldı. Connecticut’ta

İngilizce , batı tarihi ve literatürünü öğrendi. Kız kardeşi Kuzey yerlilerine yöneticilik yapması için görevlendirilen General Johnson ile evlendi. Joseph Brant Oneida şefinin kızı Christine ile 1768 de hem Hıristiyan hem yerli töreniyle evlendi. Eşi 1771’de tüberkülozdan öldü. Brant’ın bir kızı ve oğlu vardı. 1773’de ölen eşinin kız kardeşi Susannah ile evlendi.

5 yıl sonra Susannah’da tüberkülozdan öldü. Brant özellikle Hıristiyanlığı anlatan pek çok kitabı Mohawk diline çevirdi. Ve pek çok savaşa katıldı. Başarısız denebilecek bir biçimde federal hükümet, beyaz yerleşimciler ve kendi halkı arasında iyi ilişkiler kurmaya çalıştı. 24 Ağustos 1827 ‘de bir rezervasyonda öldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder