Kiowa (Kiyova) Kabilesi

Kiowa (Kiyova) Kabilesi

Büyük Ovaların güney kesiminde yaşamış, Kiyova-Tano dil öbeğine bağlı Kuzey Amerika yerlileri.

Ovalar bölgesinde ,ABD hükümetinin egemenliğini en son tanıyan kabilelerdendir.20. yy sonlarında nufusları,Kiyova Apaçileriyle birlikte 3 bin dolayındadır.18. yy sonlarında da nufuslarının bu kadar olduğu tahmin edilmektedir.

Kiyovalar 1868 'de Komançilerle birlikte Oklahoma'nın güneybatısında,Washita ve Red Irmakları arasında bir kampa yerleştirilmiştir. 18. yy'dan sonra kalma bölgelerde ise,merkezi Anadarko olan bu yerleştirme kampının kuzeybatısında bir bölgede yaşadıkları belirtilir.

Kiyovalar yedi takıma (Band) ayrılıyordu.Bunlardan Kuatoların artık soyu tükenmiştir.Kiyova Apaçileriyse Apaçi dillerinden birini konuşan bir Güney Atabask topluluğudur.

Ovalarda yaşayan göçebe kabilelerin tipik örneklerinden olan Kiyovalar tarımla uğraşamazdı.İspanyollarla birlikte bölgeye at geldikten sonra usta binici oldular ve at sırtında bizon avlamaya başladılar.

Evleri koni biçimli deri çadırlardan (Tepee) oluşurdu.

Savaşçı bir topluluk olan Kiyovalar toplumsal konum savaşta gösterilen başarıya bağlıydı;düşmanı yalnızca öldürmek değil,dövüş sırasında vucuduna dokunmak da kişiye saygınlık kazandırırdı.

Rüyalar ve hayallerin savaşta,av sırasında ve hastalıkların iyileştirilmesinde kişiye doğaüstü güçler kazandırdığına inanılırdı.Şifalı otlardan 10 demet kabilenin koruyucusuydu ve Güneş Dansı'nın da odağını oluştururdu.

Komançilerle birlikte Kiyovalar,halisünojen maddeler içeren peyote adlı bitkiye dayalı bir kültün yayılmasını sağladılar.Ayrıca yılda iki kez kabilenin önemli olaylarını resimlerlerdi.1832-1839 arasında her yaz ve kış ,kabilenin bir ressamı deri üzerine bu "Tarih takvimleri" nden yapmıştır.


Kiowa (Kiyova) Kabilesi

Kiova (kai-gwa: ilk insanlar) Oklahoma'da yaşıyan bir kızılderili kabilesi.
Bir efsaneye göre Yellowstone Irmağı bölgesinden gelmişlerdir. 18'ncı yüzyılda ellerine atlar geçmesi ile, bozkırlara açılıp bizon avlamaya başlamışlardır. Bu dönemde hem Kiowa-apaçileriı hem de eski düşmanları olan Comanchelerle birleşmişlerdir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder