Muskuaki (Tilki) Kabilesi

Muskuaki (Tilki) Kabilesi

Avcı, balıkçı, çiftçi gibi geçimlerini topraktan ya da denizden sağlayan bütün insanlar hava, yıldızlar ve mevsimlere ilişkin bir şeyler bilmek zorundadır. Her çeşit üretim çabası doğrudan doğruya doğa tarafından yürütüldüğünden, bunlarla uğraşan insanlar bu gerçekleri bilir.

Kuzey Amerika Kızılderililerinin büyük törenleri mevsimden mevsime yapılır. Bazı törenler mevsim dönenceleri ve gece-gündüz (ekinoks) eşitliği temeline dayanır,diğerleri de gökyüzündeki bazı yıldızlar ya da yıldız kümeleriyle ilişkindir.

Bazı nedenlerden dolayı,Kuzey Amerika Kızılderililerinin yıldız bilimleri ise kaybolmuştur. İlk neden; törenler için karar verme yetkisinin, yalnızca rahiplerin açıklayabildiği gizli sırlara bağlı kalması ve rahiplerin de bu sırları, sadece kendilerinden sonra rahip olmak üzere yetiştirdikleri kimselere söylemesidir.

İkinci neden; Kızılderilililerin bildiği bir çok burç ve takım yıldızının Avrupa bilgilerinde karşılığının bulunmamasıdır. Üçüncü neden ise; Kızılderilileri inceleyip bilgi derleyen kimselerden birçoğunun, kendi kültürlerinin astronomisine ilişkin hiçbir şey bilmeyen, şehirli sade bir vatandaş olmalarıdır.
 

Muskuakiler (Sarı Toprak İnsanları), ya da Tilkiler, kendileriyle birlikte olan Sauklarla (Kızlıl Toprak İnsanları) birlikte Avrupalıların akınları ve İrokian saldırıları sonucunda daha batıya doğru sürülen ve Algonkian dilini konuşan Kızılderili toplulukları arasındaydılar.

Verimliliği ve nehirlere yakın olması sebebiyle seçtikleri asıl topraklarında Tilkiler, kemerli, hasır kaplı çadırlardan ve yazları kullanmak üzere, etrafı mısır tarlalarıyla çevrili, ağaç kabuklarından yapılmış evlerinden oluşan bir köy kurdular. Mısır ektikleri tepelerin arasına fasulye ve kabak ektiler ve hasat ettikleri ürünleri kurutup kışın kullanmak üzere depoladılar.

Kabile Dili

Kuzey Amerika’ nın orta güneyini uzun süre kontrol etmiş olan kızılderili kabilesi Creek’ ler kendilerini “Muskogee” olarak adlandırırlar ve Creek dili kullanırlar. Bu dilden birkaç kelime:

Bir: Hvmken
İki: Hokkolen
Üç: Tuccēnen
Dört: Osten
Beş: Cahkēpen
Beyaz adam: Honvnwv
Kadın: Hoktē
Köpek: Efv
Baykuş: Opv
Tavşan: Cufe
At: Corakko
Bizon: Yvnvsv
Ren geyiği: Eco
Kurt: Yvhv
Tilki: Culv
Kokarca: Kono
Kuğu: Vhakwv
Yılan: Cetto
Balık: Rvro
Kaplumbağa: Lucv
Arı: Fo
Güneş: Hvse
Ay: Hvrēssē
Su: Owv
Beyaz: Hvtkē
Sarı: Lanē
Kırmızı: Catē
Siyah: Lvstē
Yemek yemek: Pvpetv
Görmek: Hecetv
Duymak: Pohetv
Şarkı söylemek: Yvhiketv
Terketmek: Enkvpvketv or Wiketv

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder